Inzendingen - Makers

Film: Vadertaal
Maker: Tjyying Liu

Achtergrond:
Studeerde Sinologie in Leiden en woonde na zijn studie in China. In Peking werkte hij als assistent voor de Volkskrant correspondent, daarna als productieleider voor de nationale Chinese omroep cctv, en als regieassistent voor Chinese Restaurant, een 40-delige soapserie voor de Chinese televisie. Vervolgens schreef hij als China correspondent voor de Telegraaf en richtte hij samen met vrienden een theatergezelschap op. Na een verblijf van acht jaar in Peking, begon hij aan de Toneelacademie Maastricht. Sinds zijn afstuderen werkt hij als freelance theatermaker in binnen- en buitenland en schrijft hij filmscenario’s. Zijn eerste korte filmscenario, Zucht, geschreven voor de jaarlijkse competitie Npskort! werd in 2007 verfilmd en kreeg een nominatie voor een gouden kalf op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Kort daarna schreef hij zijn tweede korte film, Koning Aap, dat door de Boeddhistische Omroep werd uitgezonden bij de publieke omroep. In september 2011 gaat zijn nieuwe korte film scenario Stilte na de Storm, geschreven voor de competitie Ntrkort! in première op het Nederlands Film Festival.

Film: Groetjes van Kiki
Makers: Bas Goossens en Jeroen Mourmans

Achtergrond:
Al tijdens hun middelbare schooltijd in Maastricht werkten Jeroen en Bas samen aan kleine filmprojecten. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby is inmiddels uitgegroeid tot serieuze ambitie. Beiden studeren aan de Universiteit van Amsterdam, terwijl Bas zich ondertussen als mede-eigenaar van Starting Point bezighoudt met het produceren van o.a. corporate films en commercials. Jeroen staat hem vaak bij als conceptbedenker en regisseur. Afgelopen jaar maakte Jeroen als acteur zijn filmdebuut in de speelfilm Pizzamaffia van Tim Oliehoek en was Bas werkzaam als student-trainee bij &Samhoud.

Film: GEK
Maker: Mariska Breedland

Achtergrond:
Toen ik zeventien was wist ik het zeker; ik word scenarioschrijfster! Ik had mijn eerste script geschreven voor een competitie en won deze. Het filmpje duurde zeven minuten en ging over de belevenissen van een punaise. Dit als een klein protest tegen de film Jurassic park die op dat moment net uit was gekomen. Ik was toen van mening, en dat ben ik nog steeds, dat mooi drama juist in de allerkleinste details zit. En dat is precies waarom ik schrijven zo geweldig vind; om in saaie alledaagse beslommeringen diamantjes te vinden en in de meest heftige en dramatische gebeurtenissen, een banale absurditeit. Naast scenario’s schrijf ik ook graag toneelstukken, gedichten en liedjes. En het schrijven zelf doe ik het liefste op mijn volkstuintje.

Film: Letter
Maker: Reinout Hellenthal

Achtergrond:
Reinout Hellenthal (Jakarta, 1979) is van jongs af aan bevlogen nieuwsgierig naar alles wat mensen in beweging kan brengen en raakt al vroeg gefascineerd door beeld en geluid. Hij combineert beide door alle facetten van de filmwereld zelf te willen ondervinden: vanaf 1998 verkent en ontwikkelt hij zijn eigen creativiteit als figurant in TV tv-series en commercials en experimenteert hij met videomontage. Tegelijkertijd bekwaamt hij zich in het werk achter de schermen als script schrijver, programmamaker, regisseur en cameraman. Gaandeweg ontdekt hij zijn eigen voorkeur voor produceren: het bijeenzoeken, enthousiasmeren en aansturen van mensen rondom thema’s die hem zelf geraakt hebben. Zijn aanstekelijke aanpak levert duurzame samenwerking op met filmprofessionals in binnen- en buitenland, van acteurs tot componisten.

Film: KIP
Makers: Relinde de Graaff en Ellard Vasen

Achtergrond:
Van 2004 tot 2008 studeerde Relinde aan de Toneelacademie Maastricht, waar ze haar eigen werk leerde maken en hier zelf in speelde. Ze completeerde haar studie in 2010 met een universitaire specialisatie in camera acteren van de First Team Foundation te Madrid. Relinde heeft in verschillende korte films en speelfilms gespeeld, en speelde de hoofdrol in de Alternate Reality Game De Leguanen van Lumineus Filmproducties. Behalve actrice is Relinde ook scenarioschrijfster en regisseuse. Haar korte films zijn vertoond op talrijke festivals in binnen- en buitenland. In 2007 maakte ze de film Hombre!, waarmee ze de eerste prijs won in de categorie Estrabismos op het festival Unifest in Fuenlabrada, Madrid. In februari 2009 werd Hombre! uitgezonden op 101tv (BNN). In 2010 maakte ze de korte film Infinite Memory, waarmee ze meerdere festivalprijzen won. Bovendien was Infinite Memory één van de vijf meestbelovende internationale studentenfilms op het Karlovy Vary International Film Festival in Tsjechië. Relinde is verantwoordelijk voor het scenario van Kip!. De regie zal ze samen doen met Ellard Vasen.

Ellard Vasen begon zijn carriere als camjo: Als eenmansteam ging hij op pad en versloeg onderwerpen, die hem interesseerden. Zijn reportages waren te zien op 101.tv, RVU, en diverse locale zenders. Sinds 2010 waagt hij zich ook aan fictie. Zijn ervaring als camjo heeft zijn sporen achter gelaten in zijn manier van werken: ook bij zijn fictie werk is hij doorgaans verantwoordelijk voor zowel het camerawerk, de montage als de regie. Hoewel Ellard nog geen jaar met fictie bezig is, zijn zijn films vertoond op diverse festivals, waaronder het Internationaal filmfestival van Breda en het Nederlands Filmfestival te Utrecht, waar zijn korte film V.I.F. in de prijzen viel. Ellard is verantwoordelijk als D.O.P. van ‘Kip!’. De regie zal hij samen doen met Relinde de Graaff.

Film: Uitgeklokt
Makers: Henk van Straten en Maarten J. Boer

Achtergrond:
Henk van Straten (1980) is auteur en journalist. Hij schreef de romans Kleine Stinkerd en Smet en werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010. Vorig jaar verscheen zijn eerste kinderboek Alle Vissen Vonden Olifant. Iedere week schrijft hij voor de Nieuwe Revu de reportagerubriek Van Straten gaat vreemd. Hij is mede-oprichter en ex-hoofdredacteur van cultureel online magazine De Optimist. In 2011 maakte hij samen met filmbedrijf Turbo Turbo voor het 48 Hour Film Project een gelauwerde korte film genaamd Bakkie Doen!

Maarten J. Boer (1978) is na zijn opleiding Audio Visuele Media, aan de HKU, aan de slag gegaan als autonoom filmmaker onder de naam Turbo Turbo. Maarten is hierbinnen schrijver, regisseur, cameraman en editor. In de afgelopen jaren heeft Turbo Turbo verschillende korte films voortgebracht, waarvan enkele tijdens verschillende edities van het 48 Hour FIlm Project. De films Bakkie Doen! (2011), Ondoorbroken (2009) en Aan Het Einde Van De Wereld (2009) zijn bekroond met enkele prijzen en nominaties.

Film: Letters
Maker: Anniken Fjesme

Achtergrond:
Anniken Fjesme is in Noorwegen geboren en haalde een ‘Bachelor of Fine Arts’ diploma in regie aan de New York University, Tisch School of the Arts.
Ze maakte de volgende films:
*¨I am a Thief¨ (scenaro/regie, 9 minuten, 16mm) is gemaakt met steun van het Noorse Film Instituut en is vertoond op filmfestivals als het Grimstad Korte Film Festival en Ann Arbor Film Festival.
*¨Dangerous Waters¨ (scenario/regie, 15 minuten, 16mm) is geselecteerd voor meer dan 40 filmfestivals, waaronder Molodist, Gothenborg, Figuera da Foz, Nordisk Panorama, Kiev “Message to Man” en St. Petersburg en heeft prijzen gewonnen bij het Cleveland International Film Festival, Houston Worldfest en Movies on a Shoestring. De film is verkocht aan het Sundance Channel.

Anniken woont in Amsterdam waar ze het scenario voor “Bahama Dreams” heeft ontwikkeld bij het Maurits Binger Film Instituut. Dit scenario werd geselecteerd voor het Berlin Film Festival’s European Pitch Point en het  Independent Feature Project New York en was finalist bij The Sundance Workshop en The Academy’s Nicholl’s Fellowship.
Samen met de Nederlandse producent Phantavision heeft zij het scenario “Winterslaap” ontwikkeld en de korte film “Help” gemaakt, die op Vers, een project voor jonge filmmakers, is vertoond.
 

Film: VOX Scripta
Maker: Wiebe van den Ende

Achtergrond:
Wiebe van den Ende zat vanaf het moment dat hij kon praten al vol verhalen. Hij heeft naast de Vrije School ook op de toneelschool in Gouda gezeten. Tijdens het schrijven van een theaterdiner, als onderdeel van zijn studie Culturele Maatschappelijke Vorming, maakte Wiebe kennis met de magie van film en de verhalende kracht van montage. Als afstudeerproject maakte hij de documentaire Smogus, We won’t Stop, een portret van zijn eigen band die net getekend had bij een platenlabel en op het punt stond van doorbreken. In 2007 werd hij opgemerkt door de promo-afdeling van MTV. Hij werd daar verantwoordelijk voor promo’s en sales films voor onder andere MTV, TMF, Nickelodeon en Comedy Central. In 2009 stapte hij over naar het promoteam van Film 1. Daar kon hij zijn creativiteit, liefde voor film en het maken van trailerachtige promo’s op loslaten, om in 2010 zelfstandig te gaan. Zijn werk kenmerkt zich door kleine verhalen groots vertelt, creatieve invalshoeken, een dansende montage en een werklust die altijd uitgaat van het mogelijke in plaats van het onmogelijke.

Film: Stoom
Maker: Jacobine van de Kamp

Achtergrond:
Na haar afstuderen in 2005 aan de kunstacademie St. Joost in Breda heeft Jacobine zich ontwikkeld tot een professioneel en zelfstandig filmmaker. Ze maakt onder andere documentaires, videoclips en commerciële werken. Jacobine onderscheidt zich door het gemak waarmee ze met verschillende mensen communiceert. Ze zit net zo graag aan tafel met een muzikant om met een videoclip bezig te zijn als dat ze brainstormt met jongeren over een filmproject. Eén van de grootste en belangrijkste inspiratiebronnen van Jacobine zijn mensen. De enorme rijkdom aan subculturen, de verschillende culturele achtergronden, opleidingsniveaus en maatschappelijke interesses maakt het interessant om juist voor en met hen te werken. Film is voor Jacobine het middel om mensen een stem te geven in de maatschappij, maar ook een middel om anderen te stimuleren en aan het denken te zetten.

Film: Liefde zonder meer
Maker: Lars Damoiseaux

Achtergrond:
Lars Damoiseaux is geboren in Nederland, woont in Antwerpen, is scenarist en regisseur van komische kortfilms, videoclips, reclamefilms, webfilms en computerspellen. Hij werkte o.a. voor Czar Amsterdam en Aht Sydney. Hij won met zijn werk o.a. de Canal+ award op het Brussels Film Festival, de jury award op het Film Festival de Chateau-Renault, de Kodak young filmmakers award, de juryprijs voor korte film en twee keer de prijs voor beste Belgische videoclip op kortfilmfestival Leuven en is geselecteerd voor BBC’s commercial breakdown. Hij maakt ook deel uit van het collectief Baron Von Dingdong, gespecialiseerd in computeranimatie in combinatie met live-action. Hij is fan van Terry Gilliam en Mythbusters en is op het moment aan het schrijven aan de zombiefilm Krankenhaus.

Film: Laten we het gezellig houden
Makers: Isidoor Roebers, Kasper van Beek, Zinsy Nimako

Achtergrond:
Dit team van filmmakers zijn studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Voordat zij aan deze studie begonnen hebben zij al bij verschillende organisaties gewerkt. Isidoor is bij de virtuele reconstructie van het Scholtenhuis als productie assistent werkzaam geweest. Dit project heeft in 2009 een Gouden Reier gewonnen. Dé prijs voor audiovisuele en interactieve media. Zinzy heeft veel organisatorische ervaringen opgedaan bij verschillende culturele projecten en Theater- Film- en Televisiewetenschappen gestudeerd voordat ze aan de Filmacademie begin. Kasper heeft na zijn middelbare school een opleiding tot regie gedaan in de Verenigde Staten. Terug in Nederland heeft hij ervaring opgedaan op verschillende filmsets en is hij werkzaam geweest bij MacGyver, commercialproducent in Amsterdam.

Film: VER_BLOE_MEN
Maker: Hilde den Exter (KEKfilm)

Achtergrond:
Hilde den Exter en haar team van KEKfilm bestaat uit professionals en amateurs die zich graag bezighouden met filmmaken. Hun films Kappen en De Generale hebben afgelopen Go Short Festival in Nijmegen een award ontvangen in de categorie winnaar publieksprijs van respectievelijk beste script en montage.

Het productieteam van links naar rechts: Paulien Nieuwenhuis, Marcel von Hobe (professional editor), Hilde den Exter, Marc de Boer (professional director), Inge Creemers en Maurits Obbema (professional PoD).