Inzendingen - Films

Film: Vadertaal - Bekijk film
Maker: Tjyying Liu

Korte omschrijving van de film:
Vadertaal is een korte documentaire over de vader van de maker. Zij vader is een eerste generatie Chinees die in 1959 naar Nederland emigreerde. Hoe ziet het dagelijkse leven eruit als je de spreektaal niet machtig bent? Hoe los je problemen op, hoe leg je dingen uit als je de woorden niet kunt vinden? Hoe klinkt de taal van de liefde?

Film: Groetjes van Kiki - Bekijk film
Makers: Bas Goossens en Jeroen Mourmans

Korte omschrijving van de film:
De tienjarige Koen is door zijn slechte cijfers voor lezen en schrijven het lachertje van de klas. De moeizame verhouding met zijn vader en het extra werk van zijn juf maken het er niet makkelijker op. Zijn fantasie, tekenen en het lezen van stripboeken zijn in deze eenzaamheid Koen's enige troost. Maar dan verschijnt de mysterieuze Kiki ten tonele. Ze zoekt een penvriend.

Film: GEK - Bekijk film
Maker: Mariska Breedland

Korte omschrijving van de film:
Een kwajongen bekladt de voordeur van Wilma (43) met één zin. Deze ene zin verandert Wilma’s leven voor altijd.

Film: Letter - Bekijk film
Maker: Reinout Hellenthal

Korte omschrijving van de film:
In Letter zien we het levensverhaal van Benjamin die opgroeit bij zijn ouders op het platteland. Hij heeft nooit goed kunnen leren lezen en schrijven, en heeft het altijd met zijn charme weten te verbergen. Maar als hij op een dag Eva ontmoet is dat ineens niet zo makkelijk meer. Gebaseerd op waargebeurde verhalen van laaggeletterden die zichzelf overwonnen en een belangrijke stap durfden te zetten.

Film: KIP - Bekijk film
Makers: Relinde de Graaff en Ellard Vasen

Korte omschrijving van de film:
Sandra gaat iedere dag even bij haar vader Peer langs. Ze leest zijn post, vult zijn formulieren in en doet zijn boodschappen. Tot Peer de belezen Anna ontmoet en met zichzelf wordt geconfronteerd.

Film: Uitgeklokt - Bekijk film
Makers: Henk van Straten en Maarten J. Boer

Korte omschrijving van de film:
Ruben is jong, groot, zwart, arm en kan niet lezen. De kijker volgt hem vanaf het moment dat hij opstaat tot het einde van zijn dienst in de fabriek. We zitten op zijn huid als hij oogcontact maakt met het leuke meisje van kantoor en horen zijn hart bonken wanneer hij wordt getreiterd door collega's. We staan naast hem als hij aan zijn machine staat en we volgen hem op zijn escapistische uitstapjes naar een sereen, maar verzonnen landschap van zee en duinen. Slechts één dag - nog niet eens - laat ons zien wie Ruben is, maakt ons getuige de kans die hij krijgt en dwingt ons toe te kijken hoe hij die kans op bloederige wijze kapotmaakt. Een realistisch en onopgesmukt drama.

Film: Letters - Bekijk film
Maker: Anniken Fjesme

Korte omschrijving van de film:
Dit is Toine’s dag: vandaag, op zijn 33e verjaardag viert hij dat hij eindelijk heeft leren lezen en schrijven. Hij deelt zijn geluk met zijn mede-cursisten en zijn docente, èn met degene voor wie hij het allemaal heeft aangedurfd: zijn dochter. Maar eerst is er nog de uitdaging van die moeilijke zin.

Film: VOX Scripta - Bekijk teaser
Maker: Wiebe van den Ende

Korte omschrijving van de film:
Het verhaal gaat over een jonge, analfabete bibliothecaris die in zijn verliefdheid op een meisje opschept over zijn favoriete boeken en zo vast komt te zitten in zijn eigen leugens. Een analfabete bibliothecaris, dat kan toch helemaal niet? Het is een verhaal, dus waarom niet?

VOX Scripta zal door zijn overwinning de volledige film nog niet online publiceren vanwege inzending naar festivals. In plaats daar van hebben wij de teaser.

Film: Stoom - Bekijk film
Maker: Jacobine van de Kamp

Korte omschrijving van de film:
Max is een vlotte jongen, ziet er goed uit, heeft een leuke vriendin en een prima baan. Maar hij is ook eenzaam. Door jarenlang smoesjes, leugentjes en creatieve oplossingen te bedenken, heeft hij voor zijn hele omgeving verborgen weten te houden dat hij bijna niet kan lezen en schrijven. Zelfs zijn vriendin weet van niks. Zie van heel dichtbij hoe het is om met zo’n geheim te leven, maar ook het te overwinnen. Stoom schetst een indringend beeld van beide situaties door fictie en realiteit samen te brengen.

Film: Liefde zonder meer - Bekijk film
Maker: Lars Damoiseaux

Korte omschrijving van de film:
Met Bert en Marijke is het liefde op het eerste gezicht. Maar Bert kan niet lezen, wat problemen oplevert bij hun eerste afspraakje. Het gaat van kwaad tot erger; Bert belandt in de gevangenis en riskeert uiteindelijk zijn leven voor Marijke.

Een absurde film over laaggeletterigheid, geboortebeperking en het nut van tatoeages.

Film: Laten we het gezellig houden - Bekijk film
Makers: Isidoor Roebers, Kasper van Beek, Zinsy Nimako

Korte omschrijving van de film:
Karin, Rob en hun zoontje Mick verhuizen naar een nieuwe buurt.. Karin wil graag in de smaak vallen bij de nieuwe buren. Ontstaat er door de laaggeletterdheid van Rob een pijnlijk misverstand of is er meer aan de hand?

Film: VER_BLOE_MEN - Bekijk film
Maker: Hilde den Exter (KEKfilm)

Korte omschrijving van de film:
Vaderdag. Vader en dochter tussen de bloemen. Na de overname van zijn bloemenzaak begint de dekmantel van Toon te barsten. Verbloemen. Een taboe wordt voor even doorbroken. Voor het eerst wordt weerbarstige schaamte voor publiek ten toon gesteld.